haaa..atas permintaan ramai..(chewaaah!) CPM nak kongsi satu resepi
yg senang lg cepat nak buat. khas untuk makan2 family di waktu petang.
yang penting,sedapppppp!
tadaaa!
BANANA KEK GEBUS!
-ingredients-
1. pisang ( 3 bijik )- nak lebih pon boleyh. tp pisang kat UK besor2,so 3 da cukup.
2. tepung gandum ( 4 cawan )
3. 1 t/s soda bikarbonat
4. 1 t/s baking powder
5. gula (2 cawan )
6. telur ayam (4 biji )
7. garam secukup rase
8. minyak masak (2 cawan )
*resepi nih untuk cake tin saiz 8" tau, kalau nak size kecik, kurangkan separuh bahannye yer*
jom blajar!
firstly, sediakan bahan laa ye! and makesure pre-heat the oven 180 degree!
secondly, lenyeks2 pisang! xhancur sangat pon xpe.
thirdly, pukul telur dan gula dengan mixer sampai kembang!
guna minimum speed ye!
then, masukkan pisang lenyek tadi dan pukul lagi sampai gebu.
after that, masukkan tepung yg telah digaul dengan soda bikarbonat,
baking powder dan garam.
sedikit demi sedikit ye. masuk sikit, pukul,then masuk sikit, pukul lagi and ulang sampai habis
sedikit demi sedikit ye. masuk sikit, pukul,then masuk sikit, pukul lagi and ulang sampai habis
dah siap, texturenye akan jadi camnih...
pekat sikit
then, masukkan minyak masak dan kacau dengan sudu/spatula/senduk dengan rata
lastly, masukkan dalam loyang,xpayah gris pon xpe sebab dah ade minyak!
masukkan dlm oven ye dik non!
masak sehingga 40 mnt ke 1 jam lamanye!
makesure test dengan garfu/toothpick untuk test da msk ke blom.
tadaaaaa!!
tadaaaaa!!
gebus tak ? gebus tak? gebus macam tuannye..hadoiii.
yum2! encik zul cakap sedap uolsssss!
apelagi,jom le rerajinkan diri uolsss~
suami suka anakpon setuju
aiceh!
sedapnye!!!
ReplyDelete