Thursday, May 24, 2012

[VIDEO] Umar Al-Khalili - 2 months old - translation


video

haaa.. 
pandai anak ummi cakap ummi comel..
huahuahua

credit to 
#baby Umar Al-Khalili (pelakon utama)
#Zulhilmi Mustafa (pelakon pembantu)
#Wan Nurul Nadiah ( pengarah merangkap jurukamera)

Saturday, May 19, 2012

[VIDEO] Umar Al-Khalili - 2 months old

I'm recording all the noises he makes so later I can ask him what he meant.
nak tahu Umar cakap apa??  KLIK SINI

video 

boleh ke macam tu?? huhuhuhu

-Making the decision to have a child - it's momentous. 
It is to decide forever to have your heart go walking outside your body-

Wednesday, May 9, 2012

Umar - 8 week old

Image and video hosting by TinyPic  
 wondered what other this cheeky lil ,7 week old boy is doing?
huhu.



*feeding* Umar's very active baby so he requires loads of food. (milk). One fact that u should know, 
he's a hungry baby (term use by the midwife to describe his feeding pattern). Bak kata orang, asik nak mengempeng jer. Manje kan? kadang-kadang letih gak la sebab tak sempat nak buat keje lain dah.Asik layan budak mucuk nih. Remember this one time Umar fed nearly 3 hours non-stop ok. minum-tido 5 minit-minum-tido 5 minit-minum lagi- tido balik-sampai laa 3 jam.mak aiiiii!!

*sleeping* orang cakap kalau kuat menyusu kuat jugak tido kan? betul? SALAH! Anakku nih, siang susah sangat nak tido. paling lame boleh pergi sejam je.tu pun baru 2-3 kali je rase. yang lain tuh tido-tido ayam jer. tido pon atas riba ummi kene peluk.aisssshhh~
night time, umar akan tido dengan nyenyaknye start pukul 12.00 dan keatas. lucky us, he will sleep longer! often every 3-4 hours he'll wake up for feeding. huh! pernah sekali tuh kul 1.30am, mate dia buntang bulat lagi.adoii. tapi, lepas tuh after 6 hours baru bangun sebab rindu kat ummi susu. ngee

*changing* wohooooo. 8-9 diapers per day ye kawan-kawan. tahniah! sila bersetuju dgn teori sains ini.
lebih banyak mengempeng dengan ibu, lebih banyak pampers yang diperlukan. 
ini fakta!heheh

*sleep position* Umar sleep on his tummy. Meniarap dalam bahasa Korea melayu. hee. Sabar2 jangan kritik dulu.saye tau tido meniarap tuh bahaya. saya tau! tapi Umar tak boleh tido terlentang sebab cepat sangat terkejut. every 3 minutes mesti bangun sebab terkejut.kesian ummi ngn abie tengok. maka, kitorang buatlah eksperimen tidokan umar meniarap.maka,hasilnya tidur lebih nyenyak dan lama. Satu lagi fakta anda perlu tahu, masa Umar baru lahir (first day) dia menangis taknak tido dalam katil kaca baby tuh. puas pujuk. Last2, dia tido menonggeng atas perut ummi dia. wahhhh! 
sampai lah hari nih.tido menonggeng meniarap dalam baby cot nya itu! dan hasilnya,jeng jeng jeng!

 kepala dan lehernya kuat!


*bathing* sehari sekali je wehhh. sejuk ketaq ketaq lutut habaq hang eventho mandi air suam panas. 
yes air panas. tapi Umar tapenah menangis time mandi.senyap jer and muke control hensem habes.hahaha.padahal tengah tahan sejuk.ngaaa. and after mandi, he's like to be massaged.
wah ngade!

*growth rate* midwife will check him every week (first 4 week) and weigh him,measure his length and his head circumference. Jangan terkejut, Umar's growth rate is over than the average level ye. Semua terlebih sudah tapi bukan laa sampai tahap obes. tidak tidak tidak. 
Bak kate midwife, he's gonna be a tall, handsome boy! ok, handsome tu ummi yang tambah.hee. 
memang sape2 yang datang melawat cakap dia tinggi. tak macam budak umur sebulan lebih pon. huhuhu
terlebih kalsium nih. fakta, itu genetik family ummi beliau semua tinggi2 belaka.haha

*responses* mata yang bulat itu sudah pandai meliar2.kadang kadang comel jer tengok mata dia kekiri kekanan tengok abie dia bersiap pagi2 nak ke ofis.hehehe.
hearing test by midwife,passed! clear respond! (tahniah anak ummi) . 
Maka, sile dengar cakap ibubapamu ini wahai anakku!

*daily activities* Umar dah pandai bergossip ye tuan puan.Entah hape yang beliau cube sampaikan pon taktau! layankan jelaa. huhuhu
everyday Ummi and abie akan cakap "i love you" and Umar akan reply "uuuuuuuuu" dan sekarang dah semakin maju. Beliau akan reply "a  aa  uuuuuuu" 
see, mula2 dulu satu perkataan je dia dapat copy.sekarang dah bunyi tiga kali.
suke suke suke!

 chatting ngan abie!





ok, Umar dah merengek dah. Nak susu lettew!


-to be continued-