Tuesday, May 27, 2014

Pengalaman Bersalin Anak ke-2 (VBAC)


Assalamualaikum to all readers.
lama giler gak menyepi 
almaklumlah bz ngn newborn baby and proses berpantang and all stuff.
so today since baby tgh tido nyenyak, 
meh kita sama2 coretkan pengalaman 
yelaa..nnti bila bb dah besar, boleh laa dia bc pengalaman ummi dia masa lahirkan dia.
ahah suwitt x ? (poyo jerh..)


ok, actually  kali ni berbeza dengan first labor experience laa
since the first one tru emergency c-section and this time
Allah bg peluang merasa VBAC (Vaginal Birth After Cesarean)
chewahhh..

nak dijadikan cerita, everytime Cpm pegi wat checkup mesti
midwife hairan bila CPM ckp nak try normal delivery. ehh pelik apenye?
rupanye ramai ibu2 yg mengalami c-section for first time xberani nak amik risiko
VBAC yg maha banyak. macam2 pulak risiko dia. 
tp, encik suami ckp kene tanam semangat dari awal sebab dia nak anak ramai (amboi!!)
hahaha yelaa klu anak kedua czer jugak mesti
isi nak dapat anak ramai tergendala katenye.

so, dari awal dari berdoa moga2 diberi peluang bersalin normal dan
diberi peluang menyempurnakan hasrat sang suami. isteri solehah katenyer (piirah)
so, masa kandungan berusia 37+5 weeks midwife suggest untuk buat membrane sweep
untuk membuka laluan tetapi tak berjaya sebab cervic masih belom lembut.
so, appointment ke-2 dibuat masa kandungan CPM 39+5 weeks. haa kali ni berjaya buat
dah katenye dah berjaya bukak 1 cm. Alhamdulillah! syukur

*dipendekkan cerita*

1 April 2014
Start kul 3.50 ptg, rase macam mild cramp kat perut. mild cramp tu rasenye macam 
sakit nak period. mase tu blom terpikir  yg itu adelah contraction.
encik suami masa tu ade lab. cramp tu rasenye datang every 15 minutes gitu. tapi mase tu cam rilex2
atas katil sambil main candy crush. hahahha
ok, cramp tu berlarutan sampai laa kul 11 malam. Encik suami pon ckp
''itu contraction kot. apelagi, cepat laa timing''
dah baik punye timing mase tu contraction interval 7-8 minutes. oihh sakit dia xboleh tido beb sampai 
pagi . encik suami dah kemana2 dah mimpnye.

2 April 2014
pagi, CPM dan suami solat subuh berjemaah. weyhh tobat lahom mase tu sakit yg amat.
solat sambil nangis weyh. tak tipu.
dah abis solat, kami bergegas ke spital. Dah bwk beg siyap! Tapi mase masuk wat pemeriksaan
servik tu,beg still dalam boot kereta. kang dia suh balik malu je. hahaha
midwife monitor heartbeat baby and contraction level. mase tu contraction paling tinggi 33-35% jerr.
chehhh midwife pon check bukaan katenye 2cm sajo.
cik2 berdua bolehlaa balik dulu. nnti klu xtahan sgt datang laa balik. (dia ckp omputeh laa, aku tlg translate ...hahah)

ok, satu hari aku tahan sakit kat umah and dok timing akunye contraction tuh.
sakit dia ya rabbi nak makan pon tak lalu.
so, that night, abah cakap malam ni tido kat ruang tamu laa klu tetibe sakit boleh terus pegi.
ok, aku dan encik suami pon berehatlaa kat ruang tamu. aku baring kat sofa bed. encik suami ckp dia nak ke tesco sekejap beli telur ayam since ade org ckp  nak cepat bukaan, makan telur ayam mentah bagai.

aku pon duk umah layan contraction sambil layan cerita 7 Suami and Miranda.
(sape kate duk obersea tak layan drama melayu weyhh?)
pehh mase tu sakit dia tahap keluar airmata. aku istigfar banyak2. check timer mase tuh dalam 5-6 minit interval. Encik suami pon pulang bwk mcm2, nenas laa, panadol menstrual laa,telur ayam laa, susu laa, roti laa(lame pulak dia shopping)
 demi, istri terchenta dia buatkan kopi o + telur mentah. haaaa memula cam ngeri je nak telan.
tapi pastu sodap lak. creamy2 ko tu rase. elok nak sampai tegukan terakhir tuh
tetibe muntah balik semua. mak aihhhh. mase tu sakit contraction tu pehhhh.
cepat btol telur ayam tu bg effect, hahaha :)
encik suami pon call hospital bgtau yg dah sakit sgt. Midwife pon cakap 
''ok, we are happy to see you now''

3 April 2014
malam itu dalam kul 12.30mlm, encik suami diarah pulang, makka CPM tinggal sorang
laa kat hospital. Midwife bg pain relief (tablet ape ntah 3 bijik) tapi lepas makan tu
CPM muntah lagi. maka , mcm takde effect laa kan tablet tu. lepas tu midwife bg pethidine injection (btol ke eja camtuh?) 2 kali kat paha. Alhamdulillah managed to sleep sampai laa terasa sakit yangamat masa jam 4.30 pagi. oiii mase tu sakit dia mcm nak meneran dah. CPM try tahan sampai jam 6.30 pagi.CPM tekan loceng, midwife sampai
and check bukaan. ohh my dah 4 cm and mase tu darah keluar banyak
 (boody show..yeay!)

midwife suruh call encik suami ckp dah boleh dtg sbb kena masuk delivery suite. tapi mase tuh nak marah je suami tido nyenyak xhangkat2 call i. 8 kali gaknye misscall mase tuh. redhaa jelaa
masuk dalam delivery suite tu, CPM text encik suami suruh dia dtg cepat bwk beg bagai.

7.45pagi baru suami bertuah call balik cakap dia baru bangun. ALLAH!!
Masa tu cpm dah separuh sedar sebab dok inhale ethanox gas. kahkahkah!
adoih kelaka laa suami aku nih. siap cerita balik dia sempat membuang bagai baru datang jengok CPM.
Dia xtahu mase tu contraction dah 83% 
sakit woihhhh. bukaan dah 6cm

masa suami dtg tu, berlinang2 airmata sebab taktahan sakit. CPM nekadkan hati ikut pesan suami
klu boleh jgn amik epidural. banyak kali dia pesan masa preggy tuh. takpe demi suami, tahan jelaa. sedut je ethanox gas tu banyak2. jam dah 9.50 pagi, ade 2 orang midwife dok jaga CPM masa tuh. sakitnya ya Rabbi, takboleh ucap dengan perkataan dah. Masa tuh suami duk ckp suruh sabar, suruh istigfar. Dia dok kucup dahi CPM bertubi2.

Tiba masa, midwife yg dok monitor machine contraction tu ckp 
"Ok, we gonna see the baby soon"
Sambil amik ethanox gas tu dar tgn CPM.
Ok skrang dah boleh push!!!

PUSHHHH!

Stengah jam laa dok push sampai penat.
Yelaa sehari i xmakan. Seb baik
Teringat dlm beg ada LUCOZADE
Suami pulak asik ckp dah keluar dah kepala baby. Dah keluar dah! Selawat selawat!
( rupenye dia tipu sunat katenyer sebab xnak I down sbb dah lama push )
Kenkonon nak bg semangat spy push lg kuat! Hehehe bijak bijak

Then tepat jam 10.25am, keluar lah ini munchkin.




Tediaaaa. Siap pengalaman beranak normal i. Pehhh insaf2:)
Kena jahit (2nd degree tear) sejam lebih gak jahitnya!

Itulaa dia sedikit sebanyak pengalaman. 
So, nak ucapkan terima kasih pada encik suami yg sangatttttt bnyk membantu, menjaga dan lyn kerenanh CPM, thanks jugak pada mak ayah dan mertua, kepada rakan2 dan sesiapa yg mendoakan, xlupa juga pada staff 
Royal Surrey County Hospital, United Kingdom yg beri layanan VVIP kat i dan suami.hehehe

Hehehe semoga Sufi jd anak yg baik,solehah, bijak , sihatdan comel selalu!

Aamiin
...............

Friday, May 9, 2014

Sufi Al-Khalili binti. Zulhilmi


Assalamualaikum
introducing the tiniest edition of our family..

Miss Sufi Al-Khalili binti. Zulhilmi
April 3rd,2014
Royal Surrey County Hospital






bontot pon bolehh.
comel aper.

ps; baju tu i jahit sendiri. gedik kan nak bagitau.

ok tu je.
kbai

Wednesday, March 19, 2014

Umar Al-Khalili turns 2!


Dearest Umar,

It feels like just yesterday that I gave birth and held u in my arm , but time really goes by fast when we’re already celebrating your second birthday.

Umar, you are such a sweet child. You spread love and joy where ever you go. You enrich my life with all the hugs and kisses I receive from you, all the cuddles and snuggles makes my life just perfect. Not a day goes by that I don’t feel lucky, lucky to be your mom, lucky to have your baba by my side, lucky that Allah gave us this most perfect gift two years ago.

When we went for 16 week scan when I was pregnant with you, the doctor told us that you were really very busy in the womb, you must be a boy, and that’s the way you still are – a really energetic, busy little boy. You definitely keep me and your baba on our toes, that’s for sure! But that’s who you are, you wouldn’t be you if you were a quiet, sit still in one place type of boy – you want to be out there and explore as much you can. Haha like i always said "seminit pon xgheti diam". Hahaha

Every day , we're amazed at how clever you are. When baba got you a tablet , you immediately figured out how it works, switching apps like a pro and surprising us by playing difficult memory games and succeeding, clapping your little hands when we said "good boy!" Or "pandai!". You started reconizing alphabets and numbers, making animal sounds and there’s so many new things every single day.

Btw sayang, you gonna be a big bro soon (read: in ten days time-more or less). Haha and i think this is a perfect gift for you. Yeayyy Umar dah ade kawan!!

Happy birthday sayang.
We love you.

*tears*



hugs,kisses+prayers,
mom

Friday, February 14, 2014

Sewing Project #2 : Car Seat Canopy


Assalamualaikum
update bout my latest project

kasik sneakpeak laa dulu ehh
xde mase!




Sewing Project #1 : Baby Car Seat Blanket.

Assalamualaikum
Lama sangat dah tak update blog enn.
so, today nak cerita skt pasal my new sewing machine and project2 (chewahhh mcm dlm drama lak)

yg dah dibuat guna sewing machine baru nih.
hehhheh 
owh btw, sewing machine ni dapat sempena my birthday hari tu
2 Febuari 2014. 

tadaaaaaa show off sket

JL Mini Sewing Machine by John Lewis
Color : Fuschia thp makngah!


kan? kan? 
macam comel j
macam kiut je kan?
saiz pun ngam2 soi xde kcik sangat xde laa gabak sangat.

ok laa kan buat beginner macam aku.
ok.

lets go to my first project
which is Carseat Hooded Blanket.

Ni aku just tiru sebijik sebijon kat sini. haaa siap ade tutorial skali .
Tapi rasenya rakyat malaysia xbuat kot mende gini sebab cuaca panas. tapi boleh gak 
klu nak guna dalam krta waktu malam kan. long journey dlm keta waktu malam kompem sejuk
so boleh try laa mendalah nih.

CPM guna cotton fabric as front panel and  red fleece for the inside part.



haa comey nawnaw habaq hang.
nak suh abg Umar jadi model dah tak muat car seat dah. maka, CPM pinjam laa
si Simba th lion buat jadi model.
Encik hubs ckp, ololololo kiuttttttt je Simba!
blom baby lagi, msti lagi comey!

mommy really loves this and hope
will like it too.
#TeamGreen #TeamRed

Sewing Project #2 : Car Seat Canopy
klik sini!

Monday, October 14, 2013

BLUE vs. PINK : Cara Mengetahui Jantina Anak dalam Kandungan?!



ASSALAMUALAIKUM MOMMIES/READERS :)

haaa well i found something interesting kali ni bout how to determine the baby's gender
ni untuk yang preggy shj laa ye.
klu blom sile kawen cepat .hehehe

ok lets cekidaut..


1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan
CPM rasa perut xbulat tetapi meninggi : GIRL


 2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...
Nipple Umar bulat dan timbul : BOY

  
3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.
CPM tidur banyak ngiring ke kanan sebab lebih selesa menyusu Umar
disebelah kanan. kalau xsusu, suke ngiring kiring ngadap suami : XSURE


 4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.
Allah, mmg xberasa apa2 lagi : XSURE


 5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.
CPM xde laa suke makeup tp suke berfesyen2 nak melawo je : GIRL


6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.
haihh. linea nigra ke nih? blom jelas lagi : XSURE


7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..
ini pon TAK SURE, tapikan pregnant kali ini, suami ckp lebih berseri berbanding Umar dulu..masa tu sangat la dull muka ni..heheee = BOY


 8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan
ehhh, kulit CPM ni hitam manis, so tak mungkin laa putih berseri, kan?? : XSURE

9)Ibu mengidam makanan manis kemungkinan membawa bayi perempuan dan jika ibu mengidam makanan masam, itu lelaki 
CPM suke makan chocolate dan milo ais, tapi
hari2 mesti nak mamam limau :XSURE


10) Jika anda gantungkan cincin kahwin anda dengan benang, letak diatas perut, jika cincin bergerak dalam bulatan, itu perempuan ,jika bergerak dalam garis lurus, itu lelaki
CPM dah try, cincin tu pusing membulat : GIRL

11)Campurkan umur ibu ketika persenyawaan berlaku dengan bulan persenyawaan, jika genap itu laki dan jika ganjil, perempuan .
Umur CPM 25, bulan persenyawaan 6= 31 : GIRL

12) Baking soda test, campur your FMU (first morning urine, euwww a bit ) dalam 1 teaspoon of baking soda
if urine tu foamy macam beer tuh, maknenye boy. if nothing happen or just fizz a bit, itu girl?
haha omputih slalu wat gini (refer youtube)
mine, foamy sampai membuak2: BOY

13) CHINESE GENDER PREDICTOR. yg ni boleh tgk kat link ini. basically dia suruh
kita masukkan due date and tarikh lahir ibu. and automatically dia akan
kirekan lunar age (apebende ntah ni?) ibu and gender baby
The Chinese chart says you're having a boy! : BOY

tadaaaaa
meh kite check RESULT

haaa ape pendapat readers semua? 

jom bagi opinion.

ps; boy atau girl xkesah asalkan baby sihat sempurna, aminnn

Monday, October 7, 2013

SHAKLEE : Supplement ketika pregnant :)

Assalamualaikum mommies and readers sekalian.
haa today amik curik2 masa menaip blog dikala Umar sedang kusyuk bermain tablet bersama abie beliau, heheheheh 


so sape dah bace previous entry CPM?? chehh bajet famous
so today CPM nak cerita ceriti bout supplement yang CPM amik untuk pregnancy kali ini. 
wheeee..

SHAKLEE
mesti most of us slalu dengar pasal bendalah ni kan. kadang2 sampai bebuih telinga 
ehhh over lak. 
yelaaa mane tak berbuih sebab supplement from SHAKLEE ni sangat2 bagus. 
sepanjang preggy kali ni cergas ceria gemilang terbilang je.
letih2 xde, nak ngamuk2 pon xde. yelaaa klu dah letih benor, mesti rase nak ngamuk kan?

haaa meh kite tengok sket ape yg CPM amik ,

Ok, semua ni CPM amik melainkan alfafa
dek kerana waktu preggy xboleh amik alfafa.
haaaaaaaa sambung makan semula masa dlm pantang nnti.

1. ESP (Energy Soy Protein) 
tu faveret CPM lah,
huiii klu dahaga mesti tringat2 kat ESP tuh ,
dah mcm angau dah.
*rase sgt sedap vanilla
*cpm shake dengan cold fresh milk + cadbury choc powder
auwwwwww
*rese mengenyangkan
*kulit jadi lembut
*kuku and rambut pon sehat, shiny je

2. Vitamin C
* yang ni rase die masam2 sket, sebiji vit c same dengan 7 bijik limau
haaaa. so, xdelaa pening2 mual2 bagai. kulit pon jadi cantik je
3. Bcomplex
*Vit B complex ni die datang skali ngn folic acid
semua mommie tau kan folic acid bagus 
tuk preggy mommy. t
4. Vitalea
*yang ni pulak multivitamin. so segala jenis
vitamin ada dalam tablet nih. siap iron lagi, so ade ibu2
yang kurang hb tu boleh laa try vitalea nih.
*vitalea pon ade folic acid jugak taww

5. Omega Guard
*yang ni fungsi dia pulak membekalkan EPA dan DHA yg tidak dapat
dijana oleh badan . boleh dapat melalui makanan yg kita makan
*EPA dan DHA ni penting tuk tumbesaran otak dan mata bayi dalam kandungan

6. Ostematrix
*haa yang ni pulak jaga tahap kalsium dlm badan ibu
*so xde masalah tulang rapuh, kaki kejang, sembelit bagai
*most of my customer amik oste ni mase dlm pantang sebab
sembelit. hehehehe semua berpuas hati katenyerr!
*juga baik tuk ibu2 preggy yg xminum susu, so boleh amik oste sbgai ganti.
*juga untuk pembentukan tulang baby yg kuat:)

aaa dah panjang2 menulis nih, klu ada sesiapa nak bertanya/order
boleh whatsapp me kat number ni +60174343013
or boleh juge email mysstic_wanjan@yahoo.com

pada sesiapa yang dekat dengan branch shaklee, juga boleh beli
sendiri . boleh gunakan id saya : 951102 untuk membuat belian dan memdapat harga ahli!
yeaayyyy!


Saturday, October 5, 2013

updated: my latest condition!

Assalamualaikum mommies2 sekalian.
pehh lame gak xmnulis. still mengarang pon dah tumpul nih
chewahhh ayat!

ok, rasenya evryone dah tahu kot yg CPM skrg dah regnant anak yg ke-2!!

(haaa bajet femes nampak?)

but this time, sangat laa different kekdahnye dari mengandung Umar dulu

- no sign of pregnancy! (sampai org tegur nampak berselera makan, baru laa  trhegeh gi check)
- craving mende2 manis.
- boleh dikatakan no morning sickness
- rajin memasak..huhuhu
- tp malas ngemas. boleh?
ok, now dah almost 16 weeks, but blom wat dating scan lagi dengan midwife.
hrp2 dapat tahu gender baby time dating scan nnti, bukan apa, i kan minat crafting
so bolh laa wat sumthing for the baby earlier kan?
hohohohoho:)

my husband intuition : GIRL
my intuition :  GIRL jugak, but lately asik fikir2 nama for BOY :)

pening x pening tuhh?

ok till we met again.

insyaAllah nxt ntry will b bout supplement during pregnancy!!
takecare readers!


Monday, June 24, 2013

MOBY WRAP RM90


SAPE NAK MOBY WRAP!!
 angkat tangan laju2.


 haaa amacam? twins pon boleh uolss!
nak, dasat lagi, wheee bapak2 pon bolehh nak melaram ngn moby!


haaa tiut tak?!

**Recommended by lactation consultants,pediatricians and chiropractors
100% ultra soft,breathable cotton is machine washable
ideal for skin to skin care with preemies
No straps,belts or buckles
Allows for discreet breastfeeding
Various position to comfort your baby
**breathable cotton
From birth to 35lbs - Even Twins
With Pouch Beg,DVD And Instruction Book

RM90 SAHAJA
email me : mysstic_wanjan@yahoo.com

 

MEI TAI (BABY CARRIER ) MURAH!!


SALAM TO ALL MOMMIES OUT THERE
ANYONE HERE LOOKING FOR 
MEI TAI/carrier  FOR YOUR BABY?




RM80 ONLY!!


BABECARE BABY CARRIER RM50 SHJ


MOTHERCARE 4 WAYSBABY CARRIER
BLUE/RED
RM 80



CHICCO BABY CARRIER
RM70


CEPAT FOLLOW INSTA @alkhalili2u
untuk pertanyaan dan order whatsapp;
 

+6017 4343013

updated:2 sept2014