Tuesday, May 27, 2014

Pengalaman Bersalin Anak ke-2 (VBAC)


Assalamualaikum to all readers.
lama giler gak menyepi 
almaklumlah bz ngn newborn baby and proses berpantang and all stuff.
so today since baby tgh tido nyenyak, 
meh kita sama2 coretkan pengalaman 
yelaa..nnti bila bb dah besar, boleh laa dia bc pengalaman ummi dia masa lahirkan dia.
ahah suwitt x ? (poyo jerh..)


ok, actually  kali ni berbeza dengan first labor experience laa
since the first one tru emergency c-section and this time
Allah bg peluang merasa VBAC (Vaginal Birth After Cesarean)
chewahhh..

nak dijadikan cerita, everytime Cpm pegi wat checkup mesti
midwife hairan bila CPM ckp nak try normal delivery. ehh pelik apenye?
rupanye ramai ibu2 yg mengalami c-section for first time xberani nak amik risiko
VBAC yg maha banyak. macam2 pulak risiko dia. 
tp, encik suami ckp kene tanam semangat dari awal sebab dia nak anak ramai (amboi!!)
hahaha yelaa klu anak kedua czer jugak mesti
isi nak dapat anak ramai tergendala katenye.

so, dari awal dari berdoa moga2 diberi peluang bersalin normal dan
diberi peluang menyempurnakan hasrat sang suami. isteri solehah katenyer (piirah)
so, masa kandungan berusia 37+5 weeks midwife suggest untuk buat membrane sweep
untuk membuka laluan tetapi tak berjaya sebab cervic masih belom lembut.
so, appointment ke-2 dibuat masa kandungan CPM 39+5 weeks. haa kali ni berjaya buat
dah katenye dah berjaya bukak 1 cm. Alhamdulillah! syukur

*dipendekkan cerita*

1 April 2014
Start kul 3.50 ptg, rase macam mild cramp kat perut. mild cramp tu rasenye macam 
sakit nak period. mase tu blom terpikir  yg itu adelah contraction.
encik suami masa tu ade lab. cramp tu rasenye datang every 15 minutes gitu. tapi mase tu cam rilex2
atas katil sambil main candy crush. hahahha
ok, cramp tu berlarutan sampai laa kul 11 malam. Encik suami pon ckp
''itu contraction kot. apelagi, cepat laa timing''
dah baik punye timing mase tu contraction interval 7-8 minutes. oihh sakit dia xboleh tido beb sampai 
pagi . encik suami dah kemana2 dah mimpnye.

2 April 2014
pagi, CPM dan suami solat subuh berjemaah. weyhh tobat lahom mase tu sakit yg amat.
solat sambil nangis weyh. tak tipu.
dah abis solat, kami bergegas ke spital. Dah bwk beg siyap! Tapi mase masuk wat pemeriksaan
servik tu,beg still dalam boot kereta. kang dia suh balik malu je. hahaha
midwife monitor heartbeat baby and contraction level. mase tu contraction paling tinggi 33-35% jerr.
chehhh midwife pon check bukaan katenye 2cm sajo.
cik2 berdua bolehlaa balik dulu. nnti klu xtahan sgt datang laa balik. (dia ckp omputeh laa, aku tlg translate ...hahah)

ok, satu hari aku tahan sakit kat umah and dok timing akunye contraction tuh.
sakit dia ya rabbi nak makan pon tak lalu.
so, that night, abah cakap malam ni tido kat ruang tamu laa klu tetibe sakit boleh terus pegi.
ok, aku dan encik suami pon berehatlaa kat ruang tamu. aku baring kat sofa bed. encik suami ckp dia nak ke tesco sekejap beli telur ayam since ade org ckp  nak cepat bukaan, makan telur ayam mentah bagai.

aku pon duk umah layan contraction sambil layan cerita 7 Suami and Miranda.
(sape kate duk obersea tak layan drama melayu weyhh?)
pehh mase tu sakit dia tahap keluar airmata. aku istigfar banyak2. check timer mase tuh dalam 5-6 minit interval. Encik suami pon pulang bwk mcm2, nenas laa, panadol menstrual laa,telur ayam laa, susu laa, roti laa(lame pulak dia shopping)
 demi, istri terchenta dia buatkan kopi o + telur mentah. haaaa memula cam ngeri je nak telan.
tapi pastu sodap lak. creamy2 ko tu rase. elok nak sampai tegukan terakhir tuh
tetibe muntah balik semua. mak aihhhh. mase tu sakit contraction tu pehhhh.
cepat btol telur ayam tu bg effect, hahaha :)
encik suami pon call hospital bgtau yg dah sakit sgt. Midwife pon cakap 
''ok, we are happy to see you now''

3 April 2014
malam itu dalam kul 12.30mlm, encik suami diarah pulang, makka CPM tinggal sorang
laa kat hospital. Midwife bg pain relief (tablet ape ntah 3 bijik) tapi lepas makan tu
CPM muntah lagi. maka , mcm takde effect laa kan tablet tu. lepas tu midwife bg pethidine injection (btol ke eja camtuh?) 2 kali kat paha. Alhamdulillah managed to sleep sampai laa terasa sakit yangamat masa jam 4.30 pagi. oiii mase tu sakit dia mcm nak meneran dah. CPM try tahan sampai jam 6.30 pagi.CPM tekan loceng, midwife sampai
and check bukaan. ohh my dah 4 cm and mase tu darah keluar banyak
 (boody show..yeay!)

midwife suruh call encik suami ckp dah boleh dtg sbb kena masuk delivery suite. tapi mase tuh nak marah je suami tido nyenyak xhangkat2 call i. 8 kali gaknye misscall mase tuh. redhaa jelaa
masuk dalam delivery suite tu, CPM text encik suami suruh dia dtg cepat bwk beg bagai.

7.45pagi baru suami bertuah call balik cakap dia baru bangun. ALLAH!!
Masa tu cpm dah separuh sedar sebab dok inhale ethanox gas. kahkahkah!
adoih kelaka laa suami aku nih. siap cerita balik dia sempat membuang bagai baru datang jengok CPM.
Dia xtahu mase tu contraction dah 83% 
sakit woihhhh. bukaan dah 6cm

masa suami dtg tu, berlinang2 airmata sebab taktahan sakit. CPM nekadkan hati ikut pesan suami
klu boleh jgn amik epidural. banyak kali dia pesan masa preggy tuh. takpe demi suami, tahan jelaa. sedut je ethanox gas tu banyak2. jam dah 9.50 pagi, ade 2 orang midwife dok jaga CPM masa tuh. sakitnya ya Rabbi, takboleh ucap dengan perkataan dah. Masa tuh suami duk ckp suruh sabar, suruh istigfar. Dia dok kucup dahi CPM bertubi2.

Tiba masa, midwife yg dok monitor machine contraction tu ckp 
"Ok, we gonna see the baby soon"
Sambil amik ethanox gas tu dar tgn CPM.
Ok skrang dah boleh push!!!

PUSHHHH!

Stengah jam laa dok push sampai penat.
Yelaa sehari i xmakan. Seb baik
Teringat dlm beg ada LUCOZADE
Suami pulak asik ckp dah keluar dah kepala baby. Dah keluar dah! Selawat selawat!
( rupenye dia tipu sunat katenyer sebab xnak I down sbb dah lama push )
Kenkonon nak bg semangat spy push lg kuat! Hehehe bijak bijak

Then tepat jam 10.25am, keluar lah ini munchkin.




Tediaaaa. Siap pengalaman beranak normal i. Pehhh insaf2:)
Kena jahit (2nd degree tear) sejam lebih gak jahitnya!

Itulaa dia sedikit sebanyak pengalaman. 
So, nak ucapkan terima kasih pada encik suami yg sangatttttt bnyk membantu, menjaga dan lyn kerenanh CPM, thanks jugak pada mak ayah dan mertua, kepada rakan2 dan sesiapa yg mendoakan, xlupa juga pada staff 
Royal Surrey County Hospital, United Kingdom yg beri layanan VVIP kat i dan suami.hehehe

Hehehe semoga Sufi jd anak yg baik,solehah, bijak , sihatdan comel selalu!

Aamiin
...............

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

comment anda amat dihargai.tq