Monday, October 14, 2013

BLUE vs. PINK : Cara Mengetahui Jantina Anak dalam Kandungan?!



ASSALAMUALAIKUM MOMMIES/READERS :)

haaa well i found something interesting kali ni bout how to determine the baby's gender
ni untuk yang preggy shj laa ye.
klu blom sile kawen cepat .hehehe

ok lets cekidaut..


1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan
CPM rasa perut xbulat tetapi meninggi : GIRL


 2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...
Nipple Umar bulat dan timbul : BOY

  
3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.
CPM tidur banyak ngiring ke kanan sebab lebih selesa menyusu Umar
disebelah kanan. kalau xsusu, suke ngiring kiring ngadap suami : XSURE


 4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.
Allah, mmg xberasa apa2 lagi : XSURE


 5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.
CPM xde laa suke makeup tp suke berfesyen2 nak melawo je : GIRL


6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.
haihh. linea nigra ke nih? blom jelas lagi : XSURE


7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..
ini pon TAK SURE, tapikan pregnant kali ini, suami ckp lebih berseri berbanding Umar dulu..masa tu sangat la dull muka ni..heheee = BOY


 8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan
ehhh, kulit CPM ni hitam manis, so tak mungkin laa putih berseri, kan?? : XSURE

9)Ibu mengidam makanan manis kemungkinan membawa bayi perempuan dan jika ibu mengidam makanan masam, itu lelaki 
CPM suke makan chocolate dan milo ais, tapi
hari2 mesti nak mamam limau :XSURE


10) Jika anda gantungkan cincin kahwin anda dengan benang, letak diatas perut, jika cincin bergerak dalam bulatan, itu perempuan ,jika bergerak dalam garis lurus, itu lelaki
CPM dah try, cincin tu pusing membulat : GIRL

11)Campurkan umur ibu ketika persenyawaan berlaku dengan bulan persenyawaan, jika genap itu laki dan jika ganjil, perempuan .
Umur CPM 25, bulan persenyawaan 6= 31 : GIRL

12) Baking soda test, campur your FMU (first morning urine, euwww a bit ) dalam 1 teaspoon of baking soda
if urine tu foamy macam beer tuh, maknenye boy. if nothing happen or just fizz a bit, itu girl?
haha omputih slalu wat gini (refer youtube)
mine, foamy sampai membuak2: BOY

13) CHINESE GENDER PREDICTOR. yg ni boleh tgk kat link ini. basically dia suruh
kita masukkan due date and tarikh lahir ibu. and automatically dia akan
kirekan lunar age (apebende ntah ni?) ibu and gender baby
The Chinese chart says you're having a boy! : BOY

tadaaaaa
meh kite check RESULT

haaa ape pendapat readers semua? 

jom bagi opinion.

ps; boy atau girl xkesah asalkan baby sihat sempurna, aminnn

Monday, October 7, 2013

SHAKLEE : Supplement ketika pregnant :)

Assalamualaikum mommies and readers sekalian.
haa today amik curik2 masa menaip blog dikala Umar sedang kusyuk bermain tablet bersama abie beliau, heheheheh 


so sape dah bace previous entry CPM?? chehh bajet famous
so today CPM nak cerita ceriti bout supplement yang CPM amik untuk pregnancy kali ini. 
wheeee..

SHAKLEE
mesti most of us slalu dengar pasal bendalah ni kan. kadang2 sampai bebuih telinga 
ehhh over lak. 
yelaaa mane tak berbuih sebab supplement from SHAKLEE ni sangat2 bagus. 
sepanjang preggy kali ni cergas ceria gemilang terbilang je.
letih2 xde, nak ngamuk2 pon xde. yelaaa klu dah letih benor, mesti rase nak ngamuk kan?

haaa meh kite tengok sket ape yg CPM amik ,

Ok, semua ni CPM amik melainkan alfafa
dek kerana waktu preggy xboleh amik alfafa.
haaaaaaaa sambung makan semula masa dlm pantang nnti.

1. ESP (Energy Soy Protein) 
tu faveret CPM lah,
huiii klu dahaga mesti tringat2 kat ESP tuh ,
dah mcm angau dah.
*rase sgt sedap vanilla
*cpm shake dengan cold fresh milk + cadbury choc powder
auwwwwww
*rese mengenyangkan
*kulit jadi lembut
*kuku and rambut pon sehat, shiny je

2. Vitamin C
* yang ni rase die masam2 sket, sebiji vit c same dengan 7 bijik limau
haaaa. so, xdelaa pening2 mual2 bagai. kulit pon jadi cantik je
3. Bcomplex
*Vit B complex ni die datang skali ngn folic acid
semua mommie tau kan folic acid bagus 
tuk preggy mommy. t
4. Vitalea
*yang ni pulak multivitamin. so segala jenis
vitamin ada dalam tablet nih. siap iron lagi, so ade ibu2
yang kurang hb tu boleh laa try vitalea nih.
*vitalea pon ade folic acid jugak taww

5. Omega Guard
*yang ni fungsi dia pulak membekalkan EPA dan DHA yg tidak dapat
dijana oleh badan . boleh dapat melalui makanan yg kita makan
*EPA dan DHA ni penting tuk tumbesaran otak dan mata bayi dalam kandungan

6. Ostematrix
*haa yang ni pulak jaga tahap kalsium dlm badan ibu
*so xde masalah tulang rapuh, kaki kejang, sembelit bagai
*most of my customer amik oste ni mase dlm pantang sebab
sembelit. hehehehe semua berpuas hati katenyerr!
*juga baik tuk ibu2 preggy yg xminum susu, so boleh amik oste sbgai ganti.
*juga untuk pembentukan tulang baby yg kuat:)

aaa dah panjang2 menulis nih, klu ada sesiapa nak bertanya/order
boleh whatsapp me kat number ni +60174343013
or boleh juge email mysstic_wanjan@yahoo.com

pada sesiapa yang dekat dengan branch shaklee, juga boleh beli
sendiri . boleh gunakan id saya : 951102 untuk membuat belian dan memdapat harga ahli!
yeaayyyy!


Saturday, October 5, 2013

updated: my latest condition!

Assalamualaikum mommies2 sekalian.
pehh lame gak xmnulis. still mengarang pon dah tumpul nih
chewahhh ayat!

ok, rasenya evryone dah tahu kot yg CPM skrg dah regnant anak yg ke-2!!

(haaa bajet femes nampak?)

but this time, sangat laa different kekdahnye dari mengandung Umar dulu

- no sign of pregnancy! (sampai org tegur nampak berselera makan, baru laa  trhegeh gi check)
- craving mende2 manis.
- boleh dikatakan no morning sickness
- rajin memasak..huhuhu
- tp malas ngemas. boleh?
ok, now dah almost 16 weeks, but blom wat dating scan lagi dengan midwife.
hrp2 dapat tahu gender baby time dating scan nnti, bukan apa, i kan minat crafting
so bolh laa wat sumthing for the baby earlier kan?
hohohohoho:)

my husband intuition : GIRL
my intuition :  GIRL jugak, but lately asik fikir2 nama for BOY :)

pening x pening tuhh?

ok till we met again.

insyaAllah nxt ntry will b bout supplement during pregnancy!!
takecare readers!