Friday, December 7, 2012

Resepi tiramisu mudah *tanpa telur mentah*


salam 
wahhh dah lama tak menulis
berkarat jugaklah skill.
maklumlah anak makin besar makin aktif makin manje
payah laa sikit nak curi2 masa nak bukak blog nih
ok today,
nak kongsi satu resepi mudah, my latest craving
TIRAMISU yawww :)

mouthwatering weyhhh* sambil mop lantai*
bahan2 sangat simple dan senang boleh dapat kat tesco jerr

-mascarpon cheese
kalau takde boleh gune cream cheese
-whipping cream
- sugar
-sponge fingers
-vanilla essen


oh, jangan lupe satu mangkuk bancuhan kopi/nescafe/cappucino
faveret husben korang. (kalau takde husben lagi boleh laa guna fav korang)
*ingat! suami didahulukan pencapaian diutamakan.kalau tak tiramisu takjadi*
hehehe


oh ye, jgn berkerut dahi sebab mmg CPMtakgune telur walau seinci.kikki
no i'm not going to take risk to consume raw eggs.
gile ke, salmonella habaq hang! xmo xmo
but no worries, it still tastes goooooood

ok firstly, whip the whipping cream sampai soft peak.

nak tahu dah softpeak ke idok buat macam nih.



kalau whipp cream tu kelepek atas muke korang maknenye blom soft peak laa tu,pukul lagi.
heeee. *sebarang kecomotan den tak tanggung.hee*

ok,sile simpan dlm peti ais klau tak whip cream cayaq baqhang!

next,dlm bowl masukkan mascarpon cheese,gula,vanilla essen dah whisk/beat sampai gebus

then, keluarkan whip cream td,dan masukkan separuh dlm bowl td.
guna spatula/senduk kayu and kaup balik perlahan2 dua tiga kali jer. *jgn kacau taw nnti whip cream cair*


dan masukkan selebihnya dan kaup balik lagi. *paham ke tak paham nih*

next, amik sponge finger *makesure beli yg rangup/rapuh taw,bukan lembut cam kek tuh*
then celup dlm kopi tadi dan susun cantik2 dlm bekas. nak gune tupperware pon boleh. yang bentuk empat segilaa senang siket nak susun kan?


then tuang separuh bancuhan tadi atas sponge fingers dan ratakan.
kalau nak boleh taburkan choc powder.


ulang balik susun sponge fingers, tuang lagi separuh bancuhan dan tabur choc powder

tadaaaaa
siap, masukkan dalam peti surat sejuk about 4-6 hours.
then boleh laa ngappp dengan family
yeayyy

selamat mencuba darlingsss!
kalau dah cuba bgitau ye kat sini.